Konferencje
11 października 2023 r. - Konferencja naukowa pt.: "O potencjałach kulturowym i naukowym na konferencji"
O potencjałach kulturowym i naukowym na konferencji
W środę, 11 października w Centrum Kształcenia Zawodowego w Gorlicach odbyła się konferencja naukowa pt. „Łączenie potencjału dziedzictwa kulturowego powiatu gorlickiego z potencjałem naukowym Uniwersytetu Rolniczego im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
Konferencję otworzyła, witając zaproszonych gości Starosta Gorlicki Maria Gubała. Na sali zasiedli przedstawiciele kadry naukowej Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie, samorządów z terenu powiatu gorlickiego, dyrektorzy szkół ponadpodstawowych, jednostek organizacyjnych Powiatu oraz młodzież szkolna.
- Mam nadzieję – mówiła podczas wystąpienia starosta - że dzisiejsza konferencja stanowić będzie pierwsze przęsło powstającego mostu współpracy pomiędzy Uniwersytetem Rolniczym w Krakowie, a Powiatem Gorlickim.
Po wystąpieniach gości honorowych JM Rektora URK Sylwestra Tabora i Katarzyny Szepieniec, dyrektora Muzeum Dwory Karwacjanów i Gładyszów, starosta w formie prezentacji przedstawiła historię i atrakcje turystyczne ziemi gorlickiej.
Następnie dr Wioletta Knapik zaprezentowała projekt „Włączenie zanikającego dziedzictwa kulturowego do innowacyjnej strategii rozwoju obszarów wiejskich”. Jego celem jest utworzenie Interaktywnej Platformy Dziedzictwa Kulturowego – Moduł Małopolska, która stanie się narzędziem ułatwiającym planowanie strategii rozwoju społeczno-gospodarczego województwa małopolskiego, w oparciu o wykorzystanie unikatowych (zanikających) elementów dziedzictwa kulinarnego i przyrodniczego. Połączone komponenty tego dziedzictwa stanowią innowacyjne podejście w zakresie ich wykorzystania w planowaniu rozwoju i budowaniu przewagi konkurencyjnej regionu. Wybór danych elementów dziedzictwa kulinarnego i przyrodniczego będzie podyktowany ich przydatnością w osiągnięciu efektu synergii w strategii rozwoju.
W dalszej części konferencji wystąpili pracownicy naukowi Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie.
Dr inż. Anna Stępień z Wydziału Technologii Żywności Katedry Inżynierii i Aparatury Przemysłu spożywczego zaprezentowała „ Żywność przyszłości” wraz z właściwościami przechowalniczymi i termicznymi układów biopolimerowych oraz wegetariańską i roślinną żywność funkcjonalną.
Temat „Robotyki i mechatroniki” i zawarte w nim systemy sterowania, modelowanie procesów dynamicznych, programowanie sterowników logicznych PLC i informatycznych systemów kontroli produkcji SCADA, układy pomiarowe, roboty przemysłowe i mobilne przedstawił dr inż. Marcin Tomasik z Wydziału Inżynierii Produkcji i Energetyki Katedry Inżynierii Bioprocesorów, Energetyki i Automatyzacji.
„Leśnictwo przyszłości” czyli społeczne funkcje lasów, botanika, dendrologia, dziedzictwo przyrodnicze i kulturowe Polski było tematem prelekcji dr inż. Magdaleny Frączek z Wydziału Leśnego Katedry Bioróżnorodności Leśnej.
O inżynierii rolniczej i informatyce w inżynierii rolniczej (m.in. GNSS, Rolnictwo Precyzyjne, Mikrokomputery z Rolnictwie, Systemy Mechatroniczne w Rolnictwie, Systemy Informacji Geograficznej) mówił specjalista z zakresu rolnictwa precyzyjnego, systemów zmiennego dawkowania (VRA), monitoringu plonu i odżywienia roślin oraz systemów prowadzenia agregatów dr inż. Mirosław Zagórda.
Dr Aneta Koronowicz z Wydziału Technologii Żywności Katedry Żywienia Człowieka i Dietetyki przedstawiła „Badania naukowe prowadzone w ramach dyscypliny nauki biologiczne”: skład podstawowy i wartości odżywcze produktów spożywczych, wpływ dodatków funkcjonalnych i procesów technologicznych na wybrane parametry jakości zdrowotnej produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, zdolności adhezyjnych szczepów bakteryjnych do błon śluzowych przewodu pokarmowego, cytotoksyczności w modelu in vitro, właściwości immunomodulujących i przeciwnowotworowych w modelach in vitro oraz in vivo.
Syntezę funkcjonalnych biokompozytów oraz kompleksów na bazie biodegradowalnych i kompostowalnych polimerów naturalnych na potrzeby przemysłu opakowaniowego, pozyskiwanie związków bioaktywnych z produktów naturalnych oraz zastosowanie ich jako dodatków o właściwościach antybakteryjnych w opakowaniach oraz otoczkach jadalnych produktów spożywczych oraz w suplementach diety oraz farmaceutykach, projektowanie oraz wytwarzanie materiałów opatrunkowych jedno i wielowarstwowych na bazie hydrożeli polisacharydowych z dodatkiem nanocząsteczek złota z przeznaczeniem w szczególności dla procesów regeneracji skóry oraz leczenia ran u ludzi i zwierząt przedstawiła dr Anna Wisła-Świder z Wydziału Technologii Żywności Katedry Chemii.
Na temat „Wyzwań w żywieniu zwierząt w ogrodach zoologicznych”, chowie i hodowli zwierząt nieudomowionych, gospodarce paszowej i żywieniu zwierząt nieudomowionych utrzymywanych w ogrodach zoologicznych mówił dr Marcin Przybyło z Wydziału Hodowli i Biologii Zwierząt Katedry Żywienia, Biotechnologii Zwierząt i Rybactwa.
Studia na kierunkach ekonomia i zarządzanie omówił dr Sławomir Lisek z Wydziału Rolniczo-Ekonomicznego Katedry Statystki i Polityki Społecznej.
Dr n.wet. Grzegorz Lonc z Uniwersyteckiego Centrum Medycyny Weterynaryjnej UR w prelekcji zatytułowanej „Zajrzeć głębiej – układ pokarmowych zwierząt domowych” przedstawił osteologię, identyfikację gatunków zwierząt na podstawie szczątków kostnych, ekspresje receptorów hormonów płciowych w ośrodkowym układzie nerwowym oraz narządach rozrodczych.
Na zakończenie konferencji wystąpił dr inż. Karol Król, prezentując „Dydaktykę w zakresie dziedzictwa kulturowego” z Wydziału Inżynierii Środowiska i Geodezji Katedry Gospodarki Przestrzennej i Architektury Krajobrazu. Mówił o analityce internetowej i technologiach internetowych, cyfrowym dziedzictwie kulturowym, organizacji pracy i zarządzaniu, a także strategiach marketingowych, architekturze informacji, projektowaniu witryn internetowych, wykorzystaniu technik i narzędzi komputerowych w prezentacji danych przestrzennych oraz w zakresie wydajności, funkcjonalności i użyteczności witryn internetowych.
AGENDA
15 grudnia 2022 r. - Konferencja naukowa pt.:„Dziedzictwo Kulturowe Małopolski w Strategii Rozowju”
„DZIEDZICTWO KULTUROWE MAŁOPOLSKI W STRATEGII ROZWOJU”
15 grudnia 2022 roku
ORGANIZATORZY KONFERENCJI
PATRONAT KONFERENCJI
CEL KONFERENCJI
Prezentacja projektu naukowo-badawczego Uniwersytetu Rolniczego im. Hugona Kołłątaja w Krakowie z programu pod nazwą „Nauka dla Społeczeństwa”, ogłoszonego przez Ministra Edukacji i Nauki, nr NdS/529080/2021/2021, pt.: „Włączenie zanikającego dziedzictwa kulturowego do innowacyjnej strategii rozwoju obszarów wiejskich”
MIEJSCE KONFERENCJI
Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Karniowicach, ul. Osiedlowa 9, 32-082 Karniowice
TERMIN KONFERENCJI
15 grudnia 2022 roku
KOMITET ORGANIZACYJNY
dr hab. Wioletta Knapik, prof. URK, Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
Dominik Pasek, Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Karniowicach
Przygotowaliśmy dla Państwa atrakcje – ekspozycje przedstawiające dziedzictwo kulturowe pięciu powiatów biorących udział w projekcie, m.in. wystawa koronki z Bobowej wytwarzanej metodą klockową.
Konferencję uświetni występ zespołu "Skalni" oraz promocja i sprzedaż produktów świątecznych.
Prosimy o potwierdzenie mailowe udziału w konferencji:
Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego, Dział Rozwoju Obszarów Wiejskich,
e-mail:row@modr.pl, tel. 12 2852113 wew. 280, 281
PROGRAM KONFERENCJI
9.00
Otwarcie konferencji
9.00 – 9.15
Dominik Pasek, Dyrektor Małopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Karniowicach
9.15 – 10.30
Wystąpienia gości honorowych
9.15 – 9.30
dr hab. inż. Sylwester Tabor, prof. URK, Rektor Uniwersytetu Rolniczego im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
9.30 – 9.45
Łukasz Kmita, Wojewoda Małopolski, Małopolski Urząd Wojewódzki w Krakowie
9.45 – 10.00
Łukasz Smółka, Wicemarszałek Województwa Małopolskiego, Urząd Marszałkowski Województwa Małopolskiego
10.00 – 10.15
prof. dr. hab. inż. Agnieszka Filipiak-Florkiewicz, Prorektor ds. Nauki Uniwersytetu Rolniczego im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
10.15 – 10.30
Wacław Ligęza, Burmistrz Bobowej, Urząd Miejski w Bobowej, powiat gorlicki
10.30 – 11.30
Wystąpienia konferencyjne
10.30 – 10.50
Anna Glixelli, Dyrektor Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, Urząd Marszałkowski Województwa Małopolskiego
10.50 – 11.10
dr hab. Wioletta Knapik, prof. URK, kierownik projektu RuralStrateg, Kierownik Obserwatorium Rozwoju i Dziedzictwa Kulturowego Regionów – Włączenie zanikającego dziedzictwa kulturowego do innowacyjnej strategii rozwoju obszarów wiejskich
11.10 – 11.30
prof. dr hab. inż. Józef Hernik, Wydział Inżynierii Środowiska i Geodezji – Cyfrowe dziedzictwo kulturowe w nowoczesnym zarządzaniu regionem
11.30– 12.00
Przerwa kawowa
12.00 – 12.20
dr inż. Karol Król, prof. URK, Wydział Inżynierii Środowiska i Geodezji – Interaktywna platforma dziedzictwa kulturowego Moduł Małopolska (http://ruralstrateg.pl/katalog)
12.20 – 12.40
dr Gabriela Zięć, Wydział Technologii Żywności – Identyfikacja i preselekcja zanikających surowców, produktów oraz metod tradycyjnego przetwórstwa żywności w wybranych powiatach województwa małopolskiego
12.40 – 13.00
dr hab. inż. Adam Florkiewicz, prof. URK, Wydział Technologii Żywności – Opracowanie receptur tradycyjnych potraw w celach komercyjnych
13.00 – 14.00
Sesja panelowa
Sesja panelowa z udziałem przedstawicieli powiatu krakowskiego dotycząca włączenia zanikającego dziedzictwa kulturowego do promocji województwa małopolskiego
14.00
Obiad
AGENDA
Konferencja naukowa - harmonogram