Logo Obserwatorium Rozwoju i Dziedzictwa Kulturowego Regionów
plik svg - godło

Wizyta w Ośrodku Promowania i Wspierania Przedsiębiorczości Rolnej w Sandomierzu

07.08.2025

Sandomierz – relacja z wyjazdu pracowników Uniwersytetu Rolniczego do Ośrodka Promowania i Wspierania Przedsiębiorczości Rolnej w Sandomierzu (29.06-01.07.2025)

Koniec czerwca i początek lipca 2025 roku upłynęły nam pod znakiem inspiracji, dobrego humoru i… sandomierskiego słońca! Pracownicy Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie wzięli udział w wyjątkowym wyjeździe szkoleniowo-integracyjnym do Sandomierza i jego okolic. Program był tak bogaty, że każdy znalazł coś dla siebie – od inspirujących wykładów o przedsiębiorczości na wsi, poprzez praktyczne warsztaty w inkubatorze przetwórczym, aż po wizyty studyjne u lokalnych przedsiębiorców.

Dzień pierwszy – sandomierska dawka wiedzy i lokalne inicjatywy

Już pierwsze godziny pobytu przyniosły solidną porcję inspiracji. W Ośrodku Promowania i Wspierania Przedsiębiorczości Rolnej przywitała nas Pani Prezes Joanna Boduch-Paw, która przedstawiła nam działalność Ośrodka oraz Pani Wiceprezes Justyna Pyć, która omówiła realizowane przez Ośrodek projekty. W wystąpieniach ekspertów z Uniwersytetu Rolniczego (dr hab. Wioletta Knapik, prof. URK, dr Barbara Kiełbasa, dr hab. Joanna Łukasik, prof. URK) poruszono kluczowe zagadnienia związane z rozwojem przedsiębiorczości i innowacyjności na obszarach wiejskich. Szczególną uwagę poświęcono przedsiębiorczości kobiet na wsi – m.in. działalności kół gospodyń wiejskich – jako przykładom zrównoważonych modeli biznesowych, łączących tradycję z nowoczesnymi rozwiązaniami. Omówiono również rolę środowiska lokalnego jako wspólnoty uczącej się, w której współpraca, wymiana wiedzy i wzajemna motywacja stają się fundamentem skutecznego działania i rozwoju wsi.

Kolejne wypowiedzi przedstawicieli lokalnych organizacji samorządów (Marta Kiliańska – Urząd Gminy Samborzec, Martyna Pawłowska - Wójt Gminy Łoniów), przedsiębiorców z regionu oraz kobiet z KGW pozwoliły lepiej zrozumieć, jak prężnie rozwija się przedsiębiorczość w powiecie sandomierskim. Mówiono m.in. o sile kół gospodyń wiejskich, roli organizacji pozarządowych i o tym, że tradycyjne i lokalne produkty mogą stać się podstawą sukcesu biznesowego.

Po południu przyszedł czas na kolejny punkt programu – spotkanie z grupą inicjatywną „Napędzani Wisłą”, która organizuje spływy tradycyjnymi łodziami flisackimi po Wiśle. Panorama Sandomierza, wysokie skarpy i Góry Pieprzowe prezentowały się przepięknie, a opowieści flisaków przeniosły nas w czasy, gdy rzeka była główną arterią życia w regionie.

Wieczór zakończyliśmy wizytą w Winnicy Nadwiślańskiej, gdzie gospodyni opowiedziała nam o historii sandomierskiego winiarstwa i produkcji lokalnych win. Nie zabrakło też okazji, by spróbować owoców ich pracy – i przekonać się, że enoturystyka w tym regionie to strzał w dziesiątkę!

Dzień drugi – praktyka, smak i sandomierskie klimaty

Wtorkowy poranek uczestnicy spędzili w Inkubatorze Przetwórczym w Dwikozach, gdzie teoria zamieniła się w praktykę. Pracownicy URK mogli spróbować swoich sił w produkcji dżemu – a własnoręcznie przygotowany słoiczek stał się pyszną pamiątką z wyjazdu. Kolejnym przystankiem był Zakład Przetwórczy „Real” w Bilczy, gdzie poznaliśmy tajniki produkcji znanych musów owocowych OWOLOVO i zobaczyliśmy, jak lokalne owoce zamieniają się w produkty zdobywające rynki międzynarodowe. Uczestnicy odwiedzili także rodzinne przedsiębiorstwo „Alubest”, które z sukcesem rozwija się w regionie i nie tylko. Zwiedzanie firmy prowadzili właściciele i dyrektor operacyjny, którzy współpracują z Ośrodkiem Promowania i Wspierania Przedsiębiorczości Rolnej z Sandomierza.

Na zakończenie wyjazdu czekała nas przyjemna wędrówka po Sandomierzu z przewodnikiem. Urokliwe uliczki, historia ukryta w zabytkach i widoki ze Wzgórza Staromiejskiego sprawiły, że trudno było się rozstać z tym wyjątkowym miastem.

Wyjazd do Sandomierza był nie tylko okazją do zdobycia nowej wiedzy i poznania dobrych praktyk lokalnej przedsiębiorczości, ale także do wspólnej integracji i naładowania baterii w wyjątkowej atmosferze.

Już teraz wiemy, że Sandomierz skradł nasze serca – i z pewnością będziemy tu wracać!

Autorzy fotografii: A. Tworzyk, M. Kopyra, J. Pyć

  

#projekt #zarzadzanieurk #RID #nauka #regionalnainicjatywadoskonalosci
#Świętokrzyskie #OśrodekPromowaniaPrzedsiębiorczości #URK #Uniwersytet Rolniczy

  

Galeria zdjęć